Opblaasbare Afdichtingen

AST is de specialist op gebied van opblaasbare afdichting. Door gebruik te maken van de productie mogelijkheden van onze trouwe partners en de productie in eigen beheer te houden, kunnen wij zorgen voor een vlotte doorlooptijd en praktische invulling van kosten. 

Opblaasbare Afdichtingen

De ruim 30 jaar lange ervaring op gebied van afdichtingen stelt ons in staat om oplossingsgericht te werk te gaan voor alle soorten van industrie. Of het nu de voedingsmiddelen industrie betreft of de energieopwekking industrie, voor ons is niets vreemd. Wij kunnen u helpen als het om prototypen gaat of gewoonweg enkelstuk of grotere series.

Kwaliteit staat steeds voorop. Al onze uitvoeringen van opblaasbare afdichting wordt uitgebreid getest en worden pas geleverd als we er zeker van zijn dat de kwaliteit en functionaliteit optimaal is. Het zal u dan ook niet verbazen dat wij per opblaasbare afdichting een testcertificaat meeleveren zodat alle afdichtingen 100% gegarandeerd zijn.

Hoe gaan wij te werk?

Het probleem word eerst besproken in overleg met de klant, soms is het nodig om hiervoor persoonlijk langs te komen om een beter beeld te krijgen van de volledige situatie, vervolgens gaan we voor jullie aan de slag met het vinden van een passende oplossing.

De afdichtingen worden geactiveerd door lucht of in enkele gevallen door andere gassen of water. De opblaasbare afdichting wordt verkregen door de contactdruk tegen het tegenliggende vlak. 

Wanneer de afdichting in een groef wordt ondersteund wordt deze beschermd tegen schade aan de zijkanten van de afdichting en daarnaast ondersteund tegen axiale verplaatsing. Deze groeven kunnen ook worden opgebouwd door gebruik te maken van in de markt verkrijgbare aluminium profielen.

Mocht u in onze documentatie of op onze internetsite niet precies de afdichting of het materiaal vinden welke voor uw toepassing geschikt is, neem dan contact met ons op om uw toepassing te bespreken met 1 van onze specialisten. Wij helpen u graag verder.

 

-Air connector AS-C8-3 3D render

De toepassingen van opblaasbare afdichting

Het aantal mogelijke toepassingen voor opblaasbare afdichtingen is vrijwel onbegrensd. De toepassing adviseren wij als het ongewenst is gebruik te maken van afdichtingen die niet altijd geactiveerd moeten zijn. Denk hierbij aan ongewensten slijtage delen, ongewenste wrijving of andere weerstanden of aansluitingen van tijdelijke of intermitterende aard.

Materiaalgebruik

Advanced Sealing Technology is the specialist in the field of seals and bearings.

Materialen

Opblaasbare afdichtingen zijn er in een groot aantal materialen. De basis eigenschap van het materiaal moet flexibiliteit zijn. Opblaasbare afdichtingen zijn er in Silicone, EPDM, NBR, etc. FKM afdichtingen zijn alleen toepasbaar en te produceren wanneer er gebruik kan worden gemaakt van een inklemming.

Wij adviseren u graag over de mogelijkheden. Een chemische bestendigheidstabel is bijgevoegd om de keuze te vergemakkelijken. In geval van twijfel kunt u contact opnemen voor overleg met 1 van onze specialisten.

 

Silicone

eze materialen hebben een uitstekende temperatuurbestendigheid. Een compound is beschikbaar voor zeer hoge temperaturen en met brandveiligheid keur.

EPDM

Is uitstekend bestand tegen Ozon, UV straling door zonlicht, stoom, water en fosfaatester typen hydraulische vloeistoffen.

NBR

Is uitstekend bestand tegen olie en brandstoffen. Het materiaal kan veel zuuroplossingen verdragen en is geschikt voor silicone olie en smeermiddelen.

FKM

Staat ook bekend als Viton en heeft een brede chemische bestendigheid en een hoog temperatuurbereik tot wel 260 graden Celsius.

De instructies voor het ontwerp

Omdat opblaasbare afdichtingen zowel axiaal als ook radiaal kunnen worden toegepast is het belangrijk van tevoren te bepalen of bochten en hoeken wel of niet moeten worden gemaakt in voorgevormde mallen. Om dit te bepalen is het verstandig om als u uw eigen ontwerp maakt, dit te overleggen met onze specialisten.

Zo kan bepaald worden of de uitvoering ook daadwerkelijk kan gaan functioneren volgens uw verwachting. Soms zijn kleine aanpassingen gewenst om uw ontwerp tot een succes te maken. In onze producttekeningen en tabellen vindt u de specificaties die u nodig heeft om tot een gewenst ontwerp te komen. Wilt u uw toepassing eerst met onze specialisten bespreken en het ontwerp aan ons overlaten, kan dit natuurlijk ook.

Wij zijn in de gelegenheid om van elke toepassing een ontwerp aan te leveren zodat u er zelf nauwelijks aandacht aan hoeft te besteden.

Veelgestelde Vragen

Hogedruk afdichtingen is een soort opblaasbare afdichting. Bij deze methode worden altijd in een gesloten groef geplaatst zonder dat daar overtollige ruimte is waarheen de afdichting kan uitzetten. Er is slechts ruimte in de richting waarin de opblaasbare afdichting moet uitzetten. Het is aan te bevelen de afdichting te verlijmen met de onderkant van de groef. In alle gevallen moet worden voorkomen dat de verlijming ook plaats vindt op de zijkanten van de opblaasbare afdichting waaruit de rek moet komen bij activering.

We kunnen u indien nodig voorzien van de juiste lijmsoort met toebehoren. Lagedruk afdichtingen kunnen in een groef worden verlijmd waarbij de opblaasbare afdichting meer ruimte mag hebben dan enkel de omtrek van de afdichting. Om goed functioneren van de afdichting te garanderen, adviseren wij de oppervlakten grondig te reinigen en alle onregelmatigheden of scherpe delen te verwijderen. Om goede verlijming te krijgen is het naast gebruik van de juiste lijmsoort belangrijk de oppervlakten goed te ontvetten. De luchtaansluiting wordt altijd als eerste in de daarvoor bestemde opening gemonteerd. Vervolgens wordt de opblaasbare afdichting regelmatig verdeelt over de daarvoor bestemde groef.

Als dit niet goed wordt gedaan zal de afdichting een onregelmatige uitzetting geven met als mogelijk gevolg slecht functioneren. De afdichting mag pas geactiveerd worden als deze volledig is ingebouwd en een tegenliggend vlak is geïnstalleerd. Opblazen van de afdichting in de vrije ruimte kan scheuren als gevolg hebben.

In sommige gevallen kan niet worden gewerkt met standaard geproduceerde of verpakte afdichtingen en/of materialen maar moet de opblaasbare afdichting een hoge mate van zuiverheid hebben. Ook kunnen uit het materiaal uittredende stoffen tot problemen leiden in sommige toepassingen.

Hiervoor hebben wij specifieke afdichtingsmaterialen en behandelingsmethoden. Indien van toepassing voor uw applicatie, vraag er naar bij onze technische specialisten. Ook voor de voeding- en medische industrie hebben wij materialen beschikbaar die voldoen aan de strengste normen op gebied van voedsel of medische veiligheid. Denk hierbij aan bijvoorbeeld FDA en EC keurmerken.

Uniek is de mogelijkheid om in plaats van eindstoppen die niet of maar gedeeltelijk kunnen worden opgeblazen, membranen op de uiteinden van een opblaasbare afdichting toe te passen. Dit zijn dunnen elastische afdekrubbers die het mogelijk maken een gedeelde opblaasbare afdichting toe te passen waarbij de uiteinden ook tegen elkaar afdichten. Ook kan op deze manier de gehele afdichtinglengte worden benut om daadwerkelijk af te dichten.

Wilt u weten wat de mogelijkheden zijn voor opblaasbare afdichting in uw situatie? Neem contact met ons op door te bellen naar +31 (0)164-743113 of mail naar info@advancedsealingtechnology.nl.